Opis
Okusite zvezde (slovenske gastronomije)
Odpravite se na kulinarično potovanje skozi raznolike okuse in slikovite pokrajine Slovenije. Kot ena najbolj trajnostno usmerjenih in zelenih držav na svetu je Slovenija in s tem slovenska gastronomija prava poslastica za ljubitelje hrane in vina. Tu se srečujejo Alpe, Sredozemlje, Kras in Panonska nižina.
Zahvaljujoč odličnim kuharskim mojstrom, je Michelinov vodnik, rdeča gastronomska biblija, objavljen leta 2020, postavil Slovenijo na svetovno gastronomsko karto. Kot dodaten dokaz naše odličnosti je Slovenija leta 2021 pridobila prestižni naslov “Evropska regija gastronomije“. Še en razlog za obisk.
Tako tradicionalna kot visoka kuhinja dajeta poudarek na kakovostnih, lokalno pridelanih sestavinah in sezonskosti, kar zagotavlja bogastvo okusov. Kuharji in domačini živijo v sozvočju z ritmom narave. Stojimo za načelom „od vrta, polja in gozda do mize“. Hranjenje in uporaba divjih in zeliščnih rastlin je del naše kuhinje že stoletja. Zato jemo tako dobro hrano in prispevamo k trajnostni prihodnosti.
1. dan: Ljubljana, kraj srečanja (Hotel Vander 4*)
Kras in Vipavska dolina
Ljubitelji dobre hrane bodo navdušeni na vsaki turi Wanderluxa, saj ima kulinarična tradicija v Sloveniji izredno pomembno vlogo. Najboljši način, da se spoznate z novo državo je z lokalno hrano in sprehodom po kmečki tržnici.
Srečamo se v starem mestnem jedru Ljubljane, ki je bilo prepoznano kot eno najboljših prehrambenih destinacij na svetu. Ne zamudite pisane vsakodnevne kmečke tržnice kmetov in “Odprta kuhinja” ob petkih, kjer se lahko družite z domačini.
Iz Ljubljane se najprej odpravimo na Kras. Naša prva postaja je kamnita vasica Štanjel, arhitekturni dragulj in spomenik slovenske kulturne dediščine iz srednjega veka. Očiščemo tradicionalno pršutarno in si privoščimo kozarec odličnega terana. Pot nadaljujemo proti rodovitni in vinsko bogato Vipavski dolini. Celotno območje in njegova idilična podeželska kulisa ponujata izjemne gurmanske dobrote, ki jih je mogoče kombinirati tudi z aktivnostmi na prostem (pozanimajte se pri nas za dodatne aktivnosti kolesarjenja ali pohodništva). Težko je oditi, vendar si gremo pogledati, kako se na vinorodnem posestvu, kjer pridelujejo naravna odraža stoletna tradicija vinarstva. Vinogradi so srce kmetije Guerilla, kjer so zasadili večinoma lokalne sorte. Uživamo v degustaciji vin na njihovem modernem posestvu s veličastnim pogledom na Vipavsko dolino.
Za zaokrožitev dneva bomo “okusili zvezde” v nedavno z Michelinovo zvezdo nagrajeni restavraciji Gostilna pri Lojzetu v gradu Zemono, kjer kuhinjo upravlja kuharski mojster četrte generacije Tomaž Kavčič. Vsaka jed v restavraciji je prežeta z bogato lokalno tradicijo.
Po razgibanem in polnem dnevu lokalnih doživetij se v pozno popoldne vrnemo v Ljubljano.
2. dan: Bohinj, Bled, Radovljica
Danes se odpravljamo na raziskovanje zelenega in vodnega alpskega območja Bohinjskega in Blejskega jezera. V alpski kuhinji se mešajo okusne jedi z visokogorskih gorskih pašnikov in rodovitnih dolin. Naša prva postaja je Bohinjsko jezero v Triglavskev narodnem parku. Na površini kristalnih jezer lahko občudujete odsev apnenčastih vrhov in zelenih travnikov. Tukaj domači kmetje vsako poletje pasejo govedo in od tod prihajajo najboljši slovenski siri. Ustavimo se pri lokalnem kmetu in spoznamo tradicijo sirarstva. Medtem ste v Alpah, je treba poskusiti mohant (poseben polmehki sir iz Bohinja), začinjeno skuto in bohinjsko zas’ko. Po pristnem podeželskem doživetju nadaljujemo do očarljivega Blejskega jezera. To je najlepše jezero v Alpah, z otokom, kjer stoji cerkvica iz 15. stoletja, in nad katerim se dviga dramatični srednjeveški grad. To čudovito mesto raziščemo z vožnjo z ladjico ‘Pletna’ po Blejskem jezeru do otoške cerkvice. Na Bledu je imel jugoslovanski predsednik Tito poletno rezidenco in pogosto gostil v teh naravnih lepota mnoge svetovne osebnosti.
“Taste the Stars”. Nobenega obiska alpske Slovenije (Gorenjska) ni mogoče, ne da bi obiskali še enega slovenskega Michelinovega zvezdnika Uroša Štefelina, kuharja v Vili Podvin in soustvarjalca kulinaričnih zgodb alpske Slovenije. Uroš se izziva z odkrivanjem pozabljenih lokalnih sestavin in ustvarjanjem novih jedi na svoj edinstven način. Uživamo v njegovem degustacijskem meniju v senci starih dreves.
“Okusite zvezde”. Obisk Gorenjske ni mogoč, ne da bi obiskali še enega slovenskega Michelinovega zvezdnika Uroša Štefelina, kuharja v Vili Podvin in soustvarjalca kulinaričnih zgodb alpske Slovenije. Uroš se trudi z odkrivanjem pozabljenih lokalnih sestavin in ustvarjanjem novih jedi na svoj edinstven način. Uživali bomo v njegovem degustacijskem meniju v senci starih dreves.
Po dvodnevnem gastronomiji in kulturnem razvajanju si raztegnemo noge z ljubko pozno popoldansko hojo po srednjeveškem mestu Radovljica, preden se vrnemo v Ljubljano. Če imate še vedno malo prostora v trebuhu za
KAJ JE VKLJUČENO V CENO:
- 2 nočitvi z zajtrkom v butičnem design hotelu Vander 4 *, Ljubljana (Zen soba)
- 2 dnevna zasebna tura
- Zasebna degustacija bio dinamičnih vin v vinariji
- Zgodovinski sprehod in obisk vasi Štanjel
- Obisk tradicionalne pršutarne
- 5 hodni gurmanski obrok v Gostilni pri Lojzetu, Zemono, Michelinova zvezda *
- Obisk na turistične kmetije in degustacija sira v Bohinju
- Vožnja s pletno po Blejskem jezeru
- 4 hodni gurmanski obrok v Vili Podvin, Michelinova zvezda *
- Podpora in organizacija doživetja
NI VKLJUČENO V CENO:
- Transfer do in od mesta nastanitve v Ljubljani (možnost doplačila)
- Dodatni obroki, prigrizki in pijače, če niso omenjeni zgoraj
- Vino in alkoholne pijače (če niso navedeni v programu)
- Dodatne aktivnosti (izposoja koles, dodatne aktivnosti na Blejskem jezeru, dodatne degustacije vin)
- Cena doživetja na osebo v dvoposteljni sobi (dodatek za enoposteljno sobo, 70 EUR za 2 nočitvi)
CENA (na osebo v EUR):
*Prosimo vas, da nas kontaktirate za ceno in prilagoditev programa vašim željam
Dodatno:
Z VESELJEM BOMO DODALI ŠE KAKŠNO IZKUŠNJO “Okusite zvezde“ v vaš program, tako da izberete dodatne dni in obiščite še:
- Hiša Franko, Chefinja Ana Roš, ** Michelinove zvezde. Nočitev v Kobaridu
- Restavracija Dam, Chef Uroš Fakuč, * Michelinova zvezda
- Restavracija Denk, Chef Gregor Vračko, * Michelinova zvezda
- Restavracija Grič, Chef Luka Košir, Michelinova nagrada za prispevek k trajnosti
- Dodatna nočitev v Goriških Brdih, Bledu, Bohinju, Soški dolini, Mariboru ali drugje po Sloveniji.
Kontaktirajte nas za dodatna nočitve pred ali po doživetju, dodatne transferje in aktivnosti izven programa (kuharski tečaj, zasebno vodenje, kolesarjenje, pohodništvo …)
*Program se lahko spremeni, saj smo odvisni od lokalnih ponudnikov in naših prijateljev. Ne glede na to, vam bomo zagotovili nepozabno izkušnjo in se maksimalno potrudili, da presežemo vaša pričakovanja.
Vaša nastanitev – Butični Hotel Vander 4*
*Cena doživetja temelji na ceni sobe Vander Zen v Hotelu Vander. Za nadgradnjo nas kontaktirajte.
Fotografije: Wanderlux Journeys, Slovenia.info, Vander, Gostilna pri Lojzetu, Vila Podvin
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.